Omhoog

Kruiden SPA voor het haar en de zintuigen – de beste recepten voor thuisbaden

Door Sophie

Zware dag gehad op het werk, school of universiteit?

Gelukkig weten we hoe we je kunnen kalmeren!

Het blijkt dat kruidenbaden niet alleen perfect ontspannen, maar ook zorgen voor snelle voeding voor het hele lichaam. Dit is echt iets dat de huidconditie verbetert. Probeer de ontspannende en voedende kracht van kruiden uit – kijk hoe ze werken en hoe je de beste zelfgemaakte kruidenbaden kunt maken.

De voordelen van kruidenbaden

Waarom kruiden, in plaats van het traditionele bubbelbad? Het blijkt dat kruiden die aan een warm bad worden toegevoegd niet alleen een gunstig effect hebben op de huid, maar ook als aromatherapie werken: ze verlichten de spanning, ontspannen het lichaam en kalmeren de geest, verbeteren de stemming en laten ons zelfs beter slapen. Bovendien bevatten kruiden geen kunstmatige, huidirriterende additieven, zodat ze volledig veilig zijn. Wanneer toegevoegd aan het warme bad, leveren ze zuurstof aan het hele lichaam, stimuleren ze de bloedcirculatie, versterken ze de stofwisseling in de huidcellen.

Hoe bereid je een kruidenbad voor?

Er zijn vele opties om uit te kiezen – je kunt naar een voedingswinkel gaan en kant-en-klare kruidenmengsels en etherische oliën kopen die een condensatie van voedingsstoffen in een bepaalde plant zijn. Je kunt ook kant-en-klare kruidenvloeistoffen gebruiken.

Desalniettemin kan het zelf verzamelen en drogen van kruiden iets zijn wat leuk is om te doen en rustgevend werkt. Zulke methoden zijn vooral populair in de Scandinavische landen omdat ze betrekking hebben op Hygge – niet alleen kun je achterover leunen en ontspannen in het comfort van je eigen huis, maar – dankzij het met de hand plukken van de planten – breng je ook nog tijd door in in de open lucht, tussen planten en groen en in harmonie met de natuur.

Zo’n bad zorgt voor zoveel mogelijk ontspanning en plezier. Naast de kruideninfusies kun je ook een geparfumeerde kaars aansteken voor een sprookjesachtige sfeer, of een oliebrander plaatsen en ontspannende muziek aanzetten. Dit alles zorgt ervoor dat je je goed uitgerust en gelukkig voelt en alle onaangename dingen die eerder die dag zijn gebeurd, als vanzelf zullen verdwijnen.

Welke kruiden kun je gebruiken voor een ontspannend bad?

Je kunt er een gebruiken, of een paar soorten kruiden combineren en vooraf het brouwsel bereiden dat in het met warm water gevulde bad wordt gegoten.

Er is een breed scala aan kruiden om uit te kiezen, allemaal rijk aan heerlijk verfraaiende en ontspannende eigenschappen. Hier zijn de populairste:

  • rozemarijn – heeft een ontspannende en kalmerende werking op de huid;
  • lavendel – kalmeert het lichaam en de zintuigen perfect; ontspant het lichaam en de zintuigen; ontspant;
  • kamille – kalmeert alle irritaties, verbetert de huidconditie, ontspant, bevat een hoge dosis flavonoïden en oliën die de conditie van de huid verbeteren;
  • basilicum – ruikt heerlijk en verbetert het welzijn, bevat plantensterolen, flavonoïden, tannines en carotenoïden;
  • rotsroos – verbetert de conditie van de beschadigde huid, versterkt de algemene immuniteit, verbetert de elasticiteit van de huid en het haar; bevat fenolzuren, looistoffen en flavonoïden;
  • salie – ideaal voor alle soorten huidinfecties en ontstekingen, maakt de opperhuid gladder en steviger, versnelt de genezing; het is een bron van flavonoïden en triterpenen;
  • valeriaan – ideaal voor avondbaden, omdat het het in slaap vallen vergemakkelijkt en de zenuwen kalmeert (bevat esters van valeriaanzuur die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen);
  • citroenmelisse – heeft een mooie en kalmerende geur, verlicht stress en alle spanningen, ook die van de spieren; het bad met citroenmelisse zal perfect zijn na de training; het heeft ook anti-bacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, verzacht schaafwonden en huidirritaties. Bovendien is een bad met citroenmelisse-extract ideaal voor de zomer – het kruid heeft een antiseptische werking en voorkomt de verspreiding van bacteriën en overmatig zweten van de huid;
  • goudsbloem – dit mooie, onopvallende bloemetje is gunstig voor de droge huid, omdat het hydrateert en het goed glad maakt; een bad met toevoeging van goudsbloeminfusie heeft een verzachtende werking op de huid en voorkomt dat deze uitdroging, bijvoorbeeld na het zonnebaden of na lange blootstelling aan de zon of in een geklimatiseerde of droge ruimte. Calendula bad kalmeert perfect zelfs zeer geïrriteerde en droge huid;
  • brandnetel – bevat een enorme hoeveelheid vitaminen en mineralen, en helpt tegelijkertijd acne en huidontstekingen te bestrijden.

Hoe bereid je een kruidenmengsel?

Selecteer de kruiden die je wilt gebruiken. Ze kunnen in verschillende verhoudingen gecombineerd worden. Doe ze in een pot en giet ze in water. Dek af en laat het geheel ongeveer 30 minuten sudderen op een laag vuur. Vergeet niet om aan de kook te brengen. Laat afkoelen, zeef en giet in een donkere glazen fles. Voor langere houdbaarheid voeg je ongeveer 200 g magnesiumchloride of jojoba-olie toe (het werkt als een zacht en natuurlijk conserveringsmiddel).

Voor een bad is ongeveer 100 ml infusie voldoende om 20 minuten te badderen.

Geniet van de ontspannende ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *