Omhoog

Aloë vera: Hoe beïnvloedt het je haar & Hoe maak je er het beste gebruik van?

Door Sophie

Over de schoonheidsvoordelen van aloë wordt de laatste tijd veel gesproken. We waarderen de vocht inbrengende werking en het vermogen om de geïrriteerde huid te kalmeren. Het is tijd om uit te zoeken hoe het je haar beïnvloedt en hoe je er het beste gebruik van kunt maken.

We grijpen steeds vaker naar natuurlijke producten. Ze zijn immers het beste voor onze haren. De voordelen van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera verbazen en verrassen zelfs de grootste sceptici!

De eigenschappen van aloë vera

De meeste mensen weten dat aloë een vetplant is, of een plant die tegen droogte kan. Er zijn meer dan 300 aloë soorten en we kunnen er thuis een aantal kweken. De planten  hebben kenmerkende dikke bladeren met stekelige randen. Binnenin zit een gel-achtig vruchtvlees dat de sterkste genezende werking heeft.

Aloë is een geliefd ingrediënt in farmaceutische en schoonheidsproducten omdat het wemelt van de gunstige bestanddelen. Elk blad bevat kostbare mineralen (o.a. zink, magnesium, kalium, calcium, en ijzer), gezonde vetzuren, fytosterolen, anti-aging flavonoïden, en vitamines (o.a. A, C, E, en vitamine B). Zeg nou zelf, dit is toch de beste voedingsstoffenbom voor ons haar?

Cosmetisch gebruik van aloë

Zonder twijfel wordt aloë vooral gebruikt in de huidverzorging. Omdat het gel-achtig is, wordt het gemakkelijk op de huid aangebracht om irritaties te verzachten, of gemengd met andere ingrediënten om zelfgemaakte vocht inbrengende gezichtsmaskers te maken.

Maar het is goed om ook de voordelen van aloë voor het haar te waarderen. Ook het haar heeft een hydratatie boost nodig, terwijl de gevoelige hoofdhuid baat heeft bij de voedende stoffen die in het vruchtvlees van aloë voorkomen. Dit is een natuurlijke, niet zwaar belastende, lichte haarconditioner die wordt geabsorbeerd zodra je hem aanbrengt. Het kan ook als basis dienen voor bijvoorbeeld een DIY-haarmasker.

Wat zijn de voordelen van aloë voor het haar?

Natuurlijk zegt niemand dat je aloë op het haar per se moet gebruiken, maar het is zeker het overwegen waard om een paar redenen: het is gemakkelijk verkrijgbaar, heeft een lichte textuur en het is puur natuurlijk. 

Aloë dat wordt gebruikt op het haar:

  • Hydrateert diep – zowel het haar als de hoofdhuid.
  • Bevordert het herstel van het haar en revitaliseert.
  • Maakt het haar zachter en veerkrachtiger.
  • Vertraagt de veroudering van de haarbollen.
  • Heeft antioxiderende eigenschappen en beschermt tegen giftige stoffen.

Hoe gebruik je aloë op het haar?

Hoe haal je het meeste uit aloë vera gel bij haarverzorging? Eerst moet je beslissen of je een kant-en-klaar product haalt (verkrijgbaar in elke schoonheidswinkel, drogisterij of online winkel) of thuis een aloë plant kweekt en zelf het vruchtvlees uit de plant haalt. Ze werken allebei uitstekend en kunnen op een vergelijkbare manier gebruikt worden.

Bekijk de gemakkelijkste manieren om aloë te gebruiken om het haar te hydrateren, te voeden en te herstellen.

Aloë haarmasker

Meng 2 of 3 lepels aloë vruchtvlees of gel met een lepel arganolie of een andere lichte olie. Vervolgens voeg je er een paar druppels vitamine E en een eiwitrijk eigeel toe. Meng ze en breng het aan op vochtig haar. Spoel het na 15 minuten uit. Het is een perfect hydraterend en herstellend masker voor droog, broos en beschadigd haar.

Aloë hoofdhuid behandeling

Meng 2 of 3 lepels aloë vruchtvlees of gel met een theelepel castorolie. Wrijf het mengsel op de hoofdhuid in – vijftien minuten voordat je je haar met shampoo gaat wassen. Door de hoofdhuid een paar minuten te masseren stimuleer je de microcirculatie. Aloë voedt en hydrateert de hoofdhuid, terwijl de castorolie bacteriën doodt en een snellere haargroei bevordert. Het is ook een goede behandeling om een geïrriteerde hoofdhuid te kalmeren.