Omhoog

Cacaoboter voor lichaam en haar – gebruik en eigenschappen

Door Sophie

Het kan niet worden ontkend dat cosmetische boters, samen met natuurlijke oliën, verrassend populair geworden preparaten zijn die gebruikt worden voor haar- en lichaamsverzorging. Een van deze producten is cacaoboter. Het is volledig natuurlijk, ruikt heerlijk en heeft een romige consistentie. Wat zijn de eigenschappen van cacaoboter en hoe kan je het gebruiken?

Wat is en waar komt cacaoboter vandaan?

Cacaoboter (cacao-olie, cacaovet, theobromaboter) is een vet dat wordt verkregen uit koolzaadcacao. Cacaobomen worden zowel in West-Afrika als in Midden- en Zuid-Amerika gekweekt. De zaden van cacaoboter zijn een rijke bron van antioxidanten en magnesium. Om de boter te verkrijgen, moet deze een gistingsproces van enkele dagen ondergaan, waarna de zaden worden verwijderd. De afgescheiden zaden worden gedroogd en opnieuw geroosterd. De laatste stap van het proces is het stampen van de zaden tot een dichte en donkere pulp. Vervolgens wordt de olie geperst. Het bijproduct is…. cacaopoeder.

Hoe werkt cacaoboter?

Cacaoboter wordt goed door de huid verdragen, het bevat vitaminen, micro-elementen en anti-oxidanten. Het is geschikt voor de conditionering van elk haar- en huidtype. De waarheid is dat cacaoboter heel veelzijdig is omdat:

 • het de collageenproductie stimuleert, rimpels gladstrijkt, de huid verstevigt, beschermt tegen fotoveroudering, vrije-radicalen vermindert;
 • de glans van het gezicht herstelt, irritaties verlicht, de huidskleur egaliseert, hydrateert, beschermt tegen de zon;
 • verkleuringen verlicht, de wanden van de bloedvaten versterkt, de verbrande huid en andere door allergieën veroorzaakte huidbeschadigingen kalmeert;
 • het kan worden toegevoegd aan dag- en nachtcrèmes, lichaamsbalsems, hand- en voetcrèmes, after-sun lotions, haarmaskers en shampoos.

Cacaoboter en het gebruik ervan in cosmetica

Cacaoboter wordt heel veel gebruikt in cosmetica. De belangrijkste zijn:

 • aromatherapie – chocoladegeur ontspant;
 • haarverzorging – voorkomt gespleten haarpunten, haaruitval en roos; maakt het haar glad en laat het glanzen;
 • lichaamsverzorging – verzacht, hydrateert en regenereert de huid;
 • kleurcosmetica – hydrateert de huid; cacaoboter wordt gebruikt in lippenbalsems, foundations, poeders en blushers;
 • zonnefilters – versnelt de bruining, geeft de huid een mooie kleur en beschermt tegen de zon;
 • wintercrèmes – versterkt de huid, beschermt tegen lage temperaturen;
 • geuren – boter absorbeert gemakkelijk bloemige geuren.

Cacaoboter heeft nog vele andere toepassingen ondanks dat het een conditioner is. Deze zijn onder andere: chocolade en sommige medicatieproductie, olievervanger voor bakken en braden.

Hoe cacaoboter te gebruiken?

Cacaoboter moet worden opgewarmd in een waterbad of in de handen. Het moet worden gebruikt in zijn pure vorm, direct op de huid of kan worden toegevoegd aan zelfgemaakte cosmetica. Het werkt goed als een onderdeel van de vette fase voor het bereiden van emulsies. Cacaoboter moet op het haar of de huid (dunne laag) worden ingemasseerd. Het wordt snel volledig geabsorbeerd.

Cacaoboter doe-het-zelf cosmetica

BESCHERMENDE LIPPENBALSEM

Om je eigen beschermende lippenbalsem te maken heb je nodig: een halve eetlepel cacaoboter, 5 bijenwaspastilles, natuurlijke olie naar keuze, twee kommen voor het waterbad, en een bakje waar je het product in kunt bewaren. Hoe maak je de lippenbalsem? Smelt cacaoboter en was in het waterbad en voeg dan olie toe. Giet het mengsel in de schone verpakking en laat het vast worden. Als het eenmaal is afgekoeld, zet je de lippenbalsem in de koelkast.

VERSTEVIGENDE LICHAAMSBOTER

Om verstevigende lichaamsboter te maken heb je nodig: cacaoboter, macadamia-olie, twee kommen voor het waterbad en een bakje om je zelfgemaakte cosmetica in te bewaren. Hoe maak je je eigen verstevigende lichaamsboter? Gebruik het waterbad om de boter en olie te smelten, laat het daarna afkoelen. Deze zelfgemaakte lichaamsboter kan gebruikt worden om de lipidenbarrière van de huid te versterken. Maar de grootste troef is dat je er striae mee kunt tegengaan, het lichaam mee kunt verstevigen en uitdroging kunt voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *