Omhoog

Zwarte zaadolie – eigenschappen en gebruik in cosmetica

Door Sophie

Zwarte zaadolie helpt bij de behandeling van allergieën en verhoogt het immuunsysteem. Het kan gebruikt worden als remedie tegen veel gezondheidsproblemen, maar ook voor huid- en haarverzorging. Welke eigenschappen en cosmetisch gebruik heeft zwarte zaadolie? Wat is de samenstelling en welke olie moet je kiezen?

Zwarte zaadolie – wat is het?

Nigella sativa is een eenjarige bloeiende plant uit de familie Ranunculaceae, afkomstig uit Zuid- en Zuidwest-Azië. Hoewel ze afkomstig is uit Irak en Turkije, heeft ze zich verspreid en is ze nu over het hele Middellandse Zeegebied te vinden. Tegelijkertijd wordt hij in veel landen over de hele wereld gekweekt en gecultiveerd.

Zwarte zaadolie – samenstelling en eigenschappen

Zwarte zaadolie (Oleum Nigella Sativa) wordt gewonnen uit zwarte komijnzaadjes. Het bevat 60% linoleenzuur, nigellon, maar ook onverzadigde en halfverzadigde vetzuren, vitamine A en E en minerale zouten. Nigellone is een actieve stof met anti-allergische eigenschappen dat het een geweldig middel maken tegen huidproblemen zoals eczeem, acne en psoriasis. Op zijn beurt bepaalt het gehalte aan onverzadigde en halfverzadigde vetzuren, vitamine A en E en minerale zouten de anti-rimpel effecten. Dit alles maakt zwarte zaadolie geschikt voor de verzorging van de atopische en rijpere huid.

In het tijdperk van de Farao werd zwarte zaadolie beschouwd als een wondermiddel voor alles. De beste bevestiging van deze woorden is de uitspraak van de profeet Mohammed: “Nigelle [zwarte zaadolie] is in staat om alles te genezen behalve de dood’.

Zwarte zaadolie kan worden gemengd met andere plantaardige olie, wat de intense, kruidige geur van deze olie zal verminderen.

Zwarte zaadolie – welke te kiezen?

Natuurlijk zullen niet alle zwarte zaadoliën zulke eigenschappen hebben. Daarom moet je een zuiver, natuurlijk en koudgeperste olie kiezen – dit is de enige manier waarop zwarte zaadolie alle belangrijke ingrediënten zal behouden, inclusief de vetzuren en micronutriënten.

Zwarte zaadolie – gebruik

Eén theelepel olie is voldoende om verschillende gezondheidsproblemen te elimineren of op zijn minst te beperken. Dit zijn ondermeer allergie, astma, bronchitis, luchtpijp, strottenhoofd en keel, hoest, ontsteking van de longen, hoofd- en oogpijn, oorontstekingen, slapeloosheid, hartproblemen, gewrichtspijn, maag- en darmstoornissen, kiespijn en huidmycose, haaruitval, hooikoorts, korstmossen, psoriasis, acne, wratten, herpes, immunosuppressie, uitputting, gastro-intestinale infecties, depressie, concentratiestoornissen, catarrale aandoeningen, galstasis, cholelithiasis, parasitaire aandoeningen van het spijsverterings- en voortplantingssysteem, en peptische zwerenziekte.

Zwarte zaadolie geneest deze aandoeningen effectief dankzij zijn hypoglycemische, pijnstillende, ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, schimmelwerende, antiparasitaire, choleretische, krampstillend, desinfecterende, gastro-intestinale en respiratoire, diuretische, antizwellende, ontgiftende, kalmerende en immunostimulerende eigenschappen.

Egyptische zwarte zaadolie kan ook direct op de huid en het haar worden gedaan.

Zwarte zaadolie – cosmetisch gebruik

Zwarte zaadolie is een speciale olie die geschikt is voor de haar- en hoofdhuidverzorging en die een sterk versterkend effect heeft op haarzakjes. Doordat het rijk is aan vitamine C en onverzadigde vetzuren, bestrijdt het roos en voedt het de hoofdhuid. Daarnaast voorkomt het jeuk aan de hoofdhuid en haaruitval. Breng de olie aan op het haar en de hoofdhuid en spoel het na 15 minuten uit (tweemaal indien nodig).

Bovendien geneest zwarte zaadolie die op de huid wordt gebruikt, eczeem en acne en ondersteunt het de behandeling van psoriasis, mycosis, kleine huidscheurtjes, brandwonden en pruritus. Bovendien beschermt het tegen zonnebrand, egaliseert het de teint van de huid en maakt het de huidstructuur gladder.

Zwarte zaadolie kan ook worden gebruikt voor massage.

Zwarte zaadolie vs. kanker

Sommige wetenschappers geloven dat de zwarte zaadolie eigenschappen die kanker tegengaan. Om precies te zijn, blijkt het uit de alfa-etherine in het extract van zwarte komijn. Zwarte zaadolie beschermt de maag en lever en ontgift de leverparenchym. Bovendien versterkt het het immuunsysteem en verbetert het de stofwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *